1821: Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ

6, 13 Φεβρουαρίου
12, 18, 19, 26 Μαρτίου *
Ώρα: 18.30-20.00 (ΟΜ1)
Ενότητα 6 ομιλιών

Τιμή: Μέλη 120€, Φίλοι 138€

Εισηγητής:Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, Μέλος της εθνικής επιτροπής «Ελλάδα 2021»
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τον Φεβρουάριο του 1821 ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Στο τέλος του χρόνου οι Έλληνες είχαν κατορθώσει να απελευθερώσουν σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο, μεγάλο μέρος της Ρούμελης και αρκετά νησιά του Αιγαίου. Τα επόμενα χρόνια απέκρουσαν επιτυχώς την αντεπίθεση των Οθωμανών, έστησαν ένα νεωτερικό κρατικό μόρφωμα, κατόρθωσαν να αναγνωριστούν ανεπίσημα από μεγάλες δυνάμεις. Αλλά τον Φεβρουάριο του 1825 η απόβαση του Ιμπραήμ θα οδηγήσει σε μια σειρά από καταστροφικές ήττες: Τρίκορφο, Μεσολόγγι, Αθήνα. Στα μέσα του 1827 η Επανάσταση φαίνεται να έχει καταρρεύσει στρατιωτικά. Όμως οι Έλληνες έχουν ακόμα εφεδρείες και οι μεγάλες δυνάμεις θα υποχρεώσουν τον Ιμπραήμ να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο. Η Ελλάδα είναι πια ανεξάρτητη αλλά αδύναμη και φτωχή. 200 χρόνια αργότερα θα πρέπει να ξαναδούμε την ιστορία της περιόδου χωρίς εθνικιστικές παρωπίδες αλλά και χωρίς ιδεοληψίες. Θα μιλήσουμε για άγνωστους ήρωες, για σημαντικές διαστάσεις που έμειναν ανεξερεύνητες και θα τονίσουμε τον νεωτερικό χαρακτήρα της Επανάστασης.

* Ανακοίνωση: Οι 4 ομιλίες του Αριστείδη Χατζή στις 12/3, 18/3, 19/3 & 26/3 αναβάλλονται, λόγω COVID-19.Ο λόγος είναι καθαρά προληπτικός, η ομιλία έχει πολύ κόσμο, ο καιρός δεν επιτρέπει να έχουμε ανοιχτά παράθυρα.Θα υπάρξει ενημέρωση για τις νέες ημερομηνίες. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

 

Η ΠΥΡΝΑ θα παραμείνει κλειστή έως την έκδοση κυβερνητικής απόφασης για άρση των σχετικών μέτρων αλλά συνεχίζει να είναι μαζί σας...από το σπίτι, με επιλεγμένες ομιλίες και εργαστήρια που προσφέρονται online μέσω εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.
Πληροφορίες στο info@pyrna.gr.

Καλή Άνοιξη με υπομονή και αισιοδοξία!