Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®  είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες μέσα στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρουν την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο. Έτσι αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, καθώς σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. 

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φτάνουν στις τάξεις του δημοτικού σχολείου μέσα σε έναν σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερις εβδομάδες ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις, όπως εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.ά. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία. 

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® δημιουργήθηκε το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία H ΠΥΡΝΑ, η οποία έχει και τα πνευματικά δικαιώματα, με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της  Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα με τη συνεργασία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και γρήγορα επεκτάθηκε σε 25 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα. 

Tα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ξεκίνησαν με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με χορηγούς το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστόπουλου, την Upstream S.A., τη Hertz Autohellas, τον Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς, τη Mare West και την ACS. 

Σήμερα τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® «ταξιδεύουν» με 180 σάκους και 4.500 βιβλία, σε περίπου 1.000 σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε απομονωμένα σχολεία με ελάχιστα παιδιά, με τη συνεργασία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή-Γόνιμη. Στα θέματα περιλαμβάνονται βιβλία στα αγγλικά καθώς και στα αραβικά και φαρσί για τους μικρούς πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.