«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ» Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (εκδ. Ποταμός)

ΤΡΙΤΗ

7 Δεκεμβρίου
Ώρα: 18.30 
Φυσική παρουσία στο χώρο της Πύρνας για μέγιστο αριθμό 48 ατόμων.

 

 

Είσοδος Ελεύθερη με απαραίτητη κράτηση θέσης
Δήλωση συμμετοχής στο https://bit.ly/ΠΥΡΝΑΚΥΡΙΑΚΟΠΔΕΚ2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισηγητής:Γιώργος Κυριακόπουλος, Συλλέκτης - Ερευνητής - Συγγραφέας
«Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ» Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (εκδ. Ποταμός)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Έντεκα χρόνια, τριάντα νησιά, τετρακόσιες φωτογραφίες ερειπωμένων σπιτιών από όλο το Αιγαίο. Ένας γοητευτικός κόσμος του χτες, συντηρημένος τόσο στα ίδια τα κτίσματα όσο και στο εσωτερικό τους, όπου συχνά υπάρχουν παγωμένα τα τεκμήρια της τελευταίας τους χρήσης και ζωής. Τετρακόσιες εικόνες που συνθέτουν μια ανθρωπολογία του χτες, ίσως μια «αρχαιολογία του χτες», αφού η μελέτη τους παρέχει πληθώρα πληροφοριών για τις συνήθειες, τα χούγια, το γούστο, τα επαγγέλματα, τις ασχολίες, τα μαγειρέματα, τις προτιμήσεις, ακόμα και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων που έζησαν, δούλεψαν, διασκέδασαν, αγάπησαν και κάποτε μίσεψαν ή πέθαναν σ' αυτά (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Η Αρχαιολογία του Χτες, όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του Γιώργου Κυριακόπουλου, είναι μια προσέγγιση στην επιστήμη της μνήμης, που θα ευχόμουν να είναι όχι η γοητευτική εξαίρεση, αλλά ο κανόνας!» (Αγγελλική Κοτταρίδη, Έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
«Ευτυχώς, ο Γιώργος Κυριακόπουλος πρόλαβε με τις φωτογραφίες του να "παγώσει" την αποδρομή της μακράς διάρκειας του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμικού τοπίου πριν την οριστική του αλλοτρίωση. Και προτείνει να προλάβουμε κι εμείς». (Δημήτρης Αθανασούλης, Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)