ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Μέσα στους καταστατικούς σκοπούς της ΠΥΡΝΑΣ είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων και οι δράσεις που ενισχύουν την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση.

Ένας από τους στόχους των κοινωφελών δράσεων είναι να δημιουργούνται  ευκαιρίες για εθελοντική εργασία μαθητών γυμνασίων και λυκείων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους μαθητές να εκτιμήσουν τις εμπειρίες του εθελοντισμού και της συνεργασίας, να αποκτήσουν τη δική τους άποψη για το προσφυγικό θέμα, να γνωριστούν με εθελοντές από άλλες χώρες και να δημιουργήσουν φιλίες με συνομήλικούς τους πρόσφυγες.   

Την άνοιξη του 2022, η ΠΥΡΝΑ συνδιοργάνωσε με το IB της Σχολής Μωραΐτη τις Συντονίστριες Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ και της Solidarity Now, κοινό εργαστήρι ζωγραφικής με Αφγανές έφηβες και μαθήτριες του σχολείου.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η ΠΥΡΝΑ έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, στηρίζει το Ουκρανικό σχολείο και τους Ουκρανούς πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Δήμο Κηφισιάς.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, με τη συνεργασία της Ομάδας Διαχείρισης και Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων του ΥΠΑΙΘ , διαμόρφωσε και εξόπλισε 8 νηπιαγωγεία μέσα σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και υποστηρίζει με εξοπλισμό πολλά ακόμα. Στις δράσεις αυτές δούλεψαν 25 μαθήτριες και μαθητές εθελοντές.

Το φθινόπωρο του 2022, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στείλαμε σε 37 τμήματα νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων εξοπλισμό, γραφική ύλη, είδη χειροτεχνίας, βιβλία και παιχνίδια. Συγκινητικά είναι τα ευχαριστήρια λόγια της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Ριτσώνα: «Με τα είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας που μας στείλατε, βλέπουμε τα παιδιά να δημιουργούν καθημερινά και να ανακτούν σιγά-σιγά τη δυνατότητα να μεταβαίνουν από το σκοτάδι, στο οποίο βρίσκονταν, στο φως ξανά.» Η δράση ολοκληρώθηκε με την αποστολή υλικού σε 59 τμήματα Νηπιαγωγείων και ωφελήθηκαν περίπου 1200 παιδιά.

Η ΠΥΡΝΑ προσπαθεί να φέρει σε επαφή νηπιαγωγεία της Αθήνας με νηπιαγωγεία στις δομές προσφύγων. Ήδη δημιουργήθηκαν δεσμοί του Νηπιαγωγείου Κολλεγίου Αθηνών με το νηπιαγωγείο στη δομή Μαλακάσας και του Νηπιαγωγείου Play and Learn με αυτά των δομών Βόλου και Λάρισας.  

Τον Δεκέμβριο του 2017, αμέσως μετά τη θεομηνία, η ΠΥΡΝΑ επίπλωσε τη νέα αίθουσα νηπιαγωγείου που παραχωρήθηκε στο 1ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας, το κτίριο του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τη θεομηνία.

Από το 2015, με την έναρξη του προσφυγικού η ΠΥΡΝΑ έστειλε είδη πρώτης ανάγκης σε επιλεγμένες ΜΚΟ στην Ειδομένη, τη Λέσβο και την Αθήνα, ενώ οργάνωσε, με τη βοήθεια πολλών Κηφισιωτών, την  αποστολή 5.500 μερίδων μαγειρεμένου φαγητού και εξοπλισμού κουζίνας στους πρόσφυγες που είχαν κατασκηνώσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Από το Δεκέμβριο του 2019 η αποστολή ειδών σε ευπαθείς ομάδες  γίνεται με την ευγενική χορηγία της ACS. 

Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μέλη της ΠΥΡΝΑΣ δημιούργησαν την ομάδα  ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ, με σκοπό να συνδράμουν συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.  Σήμερα το ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ, με μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, στηρίζει 108 άτομα σε 31 οικογένειες. Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε το ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ, γράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση dminotou@gmail.com