ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Από το 2015 η ΠΥΡΝΑ, τα μέλη και οι φίλοι της στηρίζουν συστηματικά τους Σύρους πρόσφυγες. Πρώτα με την αποστολή υπνόσακων και ειδών πρώτης ανάγκης σε επιλεγμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ειδομένη, τη Λέσβο και την Αθήνα, αμέσως μετά με την αποστολή 5.500 μερίδων μαγειρεμένου φαγητού στο λιμάνι του Πειραιά και με την αγορά εξοπλισμού κουζίνας,  αργότερα με την αποστολή εξοπλισμού στο Κέντρο Προσφύγων Δήμου Κυλλήνης-Ανδραβίδας. Με την πεποίθηση ότι η δημιουργική απασχόληση, η ψυχαγωγία και η εκπαίδευση αποτελούν βασικό παράγοντα της ομαλής ένταξης των παιδιών στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή κοινωνία, η ΠΥΡΝΑ ανέλαβε τη δημιουργία ή/και τον εξοπλισμό των νηπιαγωγείων στα Κέντρα Προσφύγων Κυλλήνης-Ανδραβίδας, Κουτσόχερου Λάρισας και Σκαραμαγκά, τα οποία και στηρίζει με αναλώσιμα, ενώ στέλνει σε σχολεία προσφύγων τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ με βιβλία αραβικά και φαρσί.

Τον Δεκέμβριο του 2017, αμέσως μετά τη θεομηνία, επίπλωσε και εξόπλισε τη νέα αίθουσα νηπιαγωγείου που παραχωρήθηκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο στο 1ο Νηπιαγωγείο Μάνδρας, το κτίριο του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σε όλες τις κοινωφελείς δράσεις της ΠΥΡΝΑΣ συμμετέχει ενεργά ομάδα εθελοντών μαθητών αθηναϊκών γυμνασίων και λυκείων. Η επικοινωνία των μαθητών με τους μικρούς πρόσφυγες είναι άμεση, εύκολη και αυθόρμητη. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στους μαθητές να απολαμβάνουν τις εμπειρίες του εθελοντισμού και της συνεργασίας, να αποκτούν τη δική τους άποψη για το προσφυγικό θέμα, να γνωρίζονται με εθελοντές από άλλες χώρες, ενώ οι συνομήλικοί τους πρόσφυγες δημιουργούν φιλίες που φαίνονται να διαρκούν.  

Xορηγοί των παραπάνω δράσεων της ΠΥΡΝΑΣ είναι τα μέλη της, με τη συμμετοχή τους στον κουμπαρά κοινωφελών δράσεων, η εταιρεία MELISSA KIKIZAS, το νηπιαγωγείο PLAY AND LEARN, το ξενοδοχείο SEMIRAMIS, το ταξιδιωτικό γραφείο KYVERNITIS και η εταιρεία YALCO, με προσφορές εξοπλισμού ή/και χρηματικές δωρεές.

Πριν προκύψει η τραγωδία των προσφύγων, η ΠΥΡΝΑ στήριξε στα πρώτα της βήματα την παιδική διαπολιτισμική χορωδία POLYPHONICA, που απευθύνεται σε παιδιά ευπαθών ομάδων, και το Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.  

Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, μέλη της ΠΥΡΝΑΣ δημιούργησαν την ομάδα  ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ, με σκοπό να συνδράμουν συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.  

Σήμερα το ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ, με μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, στηρίζει 108 άτομα σε 31 οικογένειες. Τα μέλη του δεν περιορίζονται  στην παροχή τροφίμων ή άλλων υλικών αγαθών κάθε μήνα, αλλά βοηθούν παιδιά και ενήλικες να ενταχθούν στην κοινωνία, είτε υποστηρίζοντάς τους  ηθικά και ψυχολογικά, είτε φέρνοντάς τους σε επαφή με κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς, κλπ., ενώ προσφέρουν τακτικά ευκαιρίες για ψυχαγωγία και κρατούν  συντροφιά στα μέλη των οικογενειών που δεν μετακινούνται εύκολα.

Μπορείτε να βοηθήσετε το ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ προσφέροντας ανά μήνα τρόφιμα, χρήματα ή/και εθελοντική βοήθεια. Για να επικοινωνήσετε, γράψτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση dminotou@gmail.com