«ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ ΠΑΘΩΝ» ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ (εκδ. Κλειδάριθμος)

ΤΕΤΑΡΤΗ

20 Οκτωβρίου
Ώρα: 18.30 
Παρουσίαση βιβλίου με φυσική παρουσία στο χώρο της Πύρνας για μέγιστο αριθμό 48 ατόμων.

 

 

Είσοδος Ελεύθερη. Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19 είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στην ηλεκτρονική φόρμα https://bit.ly/ΠΥΡΝΑΜΑΝΤΟΓΛΟΥΟΚΤ2021 καθώς και η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48 ωρών κατά την είσοδο.

Εισηγητής:Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας - Μεταφράστρια
«ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ ΠΑΘΩΝ» ΤΑ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΑΝΤΟΓΛΟΥ (εκδ. Κλειδάριθμος)
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ και οι εκδόσεις Κλειδάριθμος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αργυρώς Μαντόγλου με τίτλο "Τρικυμίες Παθών, Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ", την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, στις 18.30, στη στέγη της Πύρνας, Κοκκιναρά 43 Κηφισιά. Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου και η συγγραφέας και μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση. Μετά το πέρας της παρουσίασης η συγγραφέας, που φέτος είναι και συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης της Πύρνας, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της, το οποίο, την ημέρα της εκδήλωσης, θα διατίθεται στην ΠΥΡΝΑ.

Οι «Τρικυμίες Παθών» είναι το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, αυτό μιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει… με τους δισταγμούς, την τόλμη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα – ιδιότητες που έμελλε να συμβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του μεγάλου Δασκάλου του Γένους.

Η Αργυρώ Μαντόγλου αξιοποίησε τις πολυάριθμες επιστολές που ο δυσαρεστημένος Σταμάτης απηύθυνε στον πατέρα του Κοραή από την ολλανδική πρωτεύουσα, όσο και τις επιστολές και τα γραπτά του ίδιου του Κοραή, σε συνδυασμό με δευτερογενείς πηγές που έχουν γραφτεί για τον Δάσκαλο του Γένους και την εποχή του. Η γραφή -σε τριτοπρόσωπη αφήγηση- της Μαντόγλου είναι μεστή και ζεστή. Συχνά δε, διακατέχεται από περιγραφική και ποιητική διάθεση. Ενίοτε διακόπτεται από πρωτοπρόσωπες διαφωτιστικές εξομολογήσεις του ίδιου του Κοραή, οι οποίες αποκαλύπτουν πολλά για τον ψυχισμό του, όπως τον αναπλάθει η συγγραφέας καθώς ισορροπεί στο τεντωμένο σχοινί που ενώνει την Ιστορία με τη Λογοτεχνία». (Λεύκη Σαραντινού, bookpress.gr, 20/03/2021).