
.
Μάγειροι, τσελεμεντέδες και menu στην Αρχαιότητα
14 Ιαν
Παντελεάκη Νότα, ιστορικός-ξεναγός
Η ξεναγός και ιστορικός Νότα Παντελεάκη μας αναλύει: Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες στην καθημερινή τους ζωή; Τι σερβίριζαν στα εορταστικά δείπνα; Τι ήταν τα περίφημα συμπόσια, ο πυρήνας της κοινωνικής διασκέδασης του ανδρικού πληθυσμού της αρχαίας Ελλάδας; Ξεκινώντας από τα απλά φαγητά που βασίζονταν στα κατά τόπους ντόπια προϊόντα, η ελληνική γαστρονομία με τον καιρό εμπλουτίζονταν εντυπωσιακά με delicatessen, παράξενες σάλτσες, εξωτικά φρούτα και λαχανικά, καρυκεύματα. Συγχρόνως όμως, ο αρχαίος κόσμος άλλαζε κι αυτός – πλάταινε και ανακατευόταν. Σ’ αυτό το νέο κόσμο, τον ελληνορωμαϊκό, με μια εκλεπτυσμένη και εξεζητημένη αστική κοινωνία, οι μάγειροι – chefs έγιναν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της μαγειρικής.
Ευχαριστούμε το www.blod.gr για τη βιντεοσκόπηση.
ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
To νέο πρόγραμμα (Οκτώβριος 2025 – Ιανουάριος 2026) θα αναρτηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Μάριος Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας ΕΚΠΑ
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μάριος Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας ΕΚΠΑ
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος
Τίμος Σελλής, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».
Συντονίζει η Ελεάννα Μαρτίνου, Εικαστικός, Υπ. Δρ. Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Σώτη Τριανταφύλλου, ιστορικός, συγγραφέας
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Marta S.D. Sanz, υπ. Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Άννα Παντελάκου, Θεωρητικός και Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ, Université de Picardie Jules Verne), MSc στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Επιμελήτρια Εκθέσεων – Εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Συντονίζει η Αργυρώ Μαντόγλου, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Μάριος Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας ΕΚΠΑ
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μάριος Μπέγζος, Ομότιμος Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας ΕΚΠΑ
Δημήτρης Λυβάνιος, Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Nεοελληνικής Φιλολογίας, Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος
Τίμος Σελλής, Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».
Συντονίζει η Ελεάννα Μαρτίνου, Εικαστικός, Υπ. Δρ. Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Σώτη Τριανταφύλλου, ιστορικός, συγγραφέας
Ρενέ Βαρουτσή, υπεύθυνη των μαθημάτων μαγειρικής και επιμελήτρια του βιβλίου Στην Κουζίνα της Πύρνας
Marta S.D. Sanz, υπ. Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Συγγραφέας – Μεταφράστρια
Άννα Παντελάκου, Θεωρητικός και Ιστορικός Τέχνης (ΑΣΚΤ, Université de Picardie Jules Verne), MSc στην Κοινωνική Ανθρωπολογία (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Επιμελήτρια Εκθέσεων – Εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Ξεναγεί η Μάχη Καρανίκη